Kategorier
Djur

Hitta bra hundfoder för känsliga magar

Även våra små älskade hundar kan ibland ha problem med magen. Ibland är det periodiskt, andra gånger är det en allergi. Hitta hundfoder som passar din hund.

Det blir allt vanligare och vanligare att våra hundar också kämpar med problematiska magar. Om din hund har en allergi så är det viktigt att du kontrollerar allt som din hund äter. Du hittar ett stort utbud av hundfoder i många butiker. Det går att köpa både online och i vanliga butiker. Det är lättare att hitta rätt hundmat när man letar bland återförsäljare som har ett stort sortiment.

Det är vår uppgift som ägare och bästa vän att hitta det som gör att vår hund mår bra. Många gånger kan det bara handla om att din hund får fel typ av mat, kanske lite för tungt eller för energirikt. En hund som inte är så aktiv behöver mindre mat och mat som inte är proppad med energitillskott, vitaminer och mineraler för aktiva hundar. Andra gånger kanske din hund har ätit något dumt.

Hundfoder som är anpassad efter din hunds energinivå och ålder

Se över hur din hund mår varje år och fundera på om det är dags att byta mat. Din hund slutar vara valp mellan 1 och 2 års ålder och behöver sedan äta ett foder som passar för vuxna hundar. Även där behöver du välja rätt. Det finns foder som är särskilt anpassade för hundar som går i hård träning. När man slutar träna så hårt är det dags att byta foder igen.

När din hund når en ålder av 7–10 så är det dags igen att börja se över om det är läge att byta till ett foder anpassat för medelålders eller seniora hundar. Det kan såklart skilja sig från ras till ras, men generellt sett så är det då som en hund börjar bli gammal. Din hund behöver ett foder som är lättare att tugga och lättare att smälta, och kanske inte lika mycket energi.

Kan man göra eget hundfoder?

Det går såklart att göra egen hundmat. Förr i tiden fanns inte affärer som sålde hundmat, utan hundarna åt rester från matbordet. Idag har vi oftast en annan typ av mat än vad hundar mår bra av. Mycket av det vi äter är fetare och saltare än vad din hund mår bra av, så det är inte rekommenderat att mata din hund med de rester som ni äter. Men du kan göra egen hundmat.

Du kan blanda olika typer av kött, benfri fisk, samt grönsaker och rotfrukter som din hund gillar, och laga ihop många smakliga måltider. Dock behöver du vara noggrann med vitaminer och mineraler, så att din hund får i sig det som den behöver för att hålla sig frisk och stark och pigg.

Se över hundfodret innan du åker till veterinären

Alla hundar behöver åka till veterinären då och då. Det svåra är dock att veta när det är dags. Om din hund slutar äta, tappar aptiten och kräks eller är väldigt hård eller väldigt lös i magen under en längre period så är det alltid dags att åka in. En veterinär kan hjälpa dig att se om det bara har att göra med något som din hund har ätit, eller om det är något annat som är fel.

Maten spelar stor roll i din hunds liv och din hund kommer att älska dig när du lägger ner tid på att hitta rätt mat och godis. Med rätt mat så kommer din hund att ha minimalt med problem med magen, och kommer att vara pigg och glad. En pigg och glad hund är ett bra tecken på att du har valt rätt mat.